Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Červený kríž: Náš tím, zadržaný pri Mariupole, prepustili na slobodu

Dobrovoľníčka ukladá armádne oblečenie v ukrajinskom dobrovoľníckom centre počas 33. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v Mikolajive 28. marca 2022. Foto: TASR/AP

V posledných dňoch zlyhali viaceré pokusy Červeného kríža prepraviť obyvateľov Mariupola do bezpečia.

Ženeva/Kyjev 5. apríla (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v utorok oznámil, že jeho pracovníci boli prepustení na slobodu po tom, ako boli v pondelok na Ukrajine zadržaní pri snahe dostať sa do obliehaného prístavného mesta Mariupol a evakuovať odtiaľ civilistov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

V posledných dňoch zlyhali viaceré pokusy Červeného kríža prepraviť obyvateľov Mariupola do bezpečia. MVČK v pondelok oznámil, že jeho pracovníkov zastavili v neďalekom meste Manhuš, ktoré je v súčasnosti pod kontrolou ruských inváznych jednotiek.

"Tím Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorý v pondelok zadržala polícia v Manhuši, bol včera večer prepustený," uviedla zmienená organizácia so sídlom v Ženeve.

Podľa vyhlásenia MVČK sa jeho tím momentálne "zameriava na pokračovanie humanitárnej evakuačnej operácie".

Primátor Mariupola Vadym Bojčenko v pondelok uviedol, že z mesta, ktoré obliehajú ruské sily, už bolo zničených zhruba 90 percent. V tomto meste ležiacom na pobreží Azovského mora, kde žilo pred vypuknutím vojny okolo pol milióna ľudí, sa podľa primátora ešte stále nachádza približne 130.000 osôb.