Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Česká Snemovňa odobrila predĺženie núdzového stavu do konca mája

Na archívnej snímke zo 17. marca 2022 ľudia utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine sa zhromažďujú vo veľkokapacitnom utečeneckom centre v poľskom meste Nadarzyn neďaleko Varšavy. Foto: TASR/AP

Núdzový stav z dôvodu prílevu utečencov z Ukrajiny pred vojnou, česká vláda vyhlásila 4. marca na 30 dní. Na jeho predĺženie o ďalších 58 dní potrebovala súhlas Snemovne.

Praha 29. marca (TASR) - Poslanecká snemovňa českého parlamentu v utorok odsúhlasila návrh vlády premiéra Petra Fialu na predĺženie núdzového stavu do konca mája. Kabinet žiadal predĺženie núdzového stavu pre prílev ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Pre núdzový stav do konca mája hlasovalo 82 zo 148 prítomných zákonodarcov - a to z lavíc vládnych poslancov. Opozičné strany ANO a SPD boli proti. Platiť by mal do 31. mája.

"Žiadosť o predĺženie núdzového stavu o dva mesiace je možno neobvyklá. Pre vládu a všetkých policajtov, hasičov i hajtmanov, ktorí v tomto režime už dva mesiace pracujú, je však nutná," vyhlásil v pléne parlamentu vicepremiér a minister vnútra Vít Rakúšan.

Podľa neho nie je dôvod predpokladať, že by počet obyvateľov Ukrajiny v Česku v horizonte dvoch mesiacov výrazne klesol. "Ak by napriek tomu núdzový stav nebol potrebný po celé dva mesiace, Snemovňa ho môže ukončiť skôr," doplnil šéf rezortu vnútra. Ten na parlamentnej schôdzi zastupoval premiéra Fialu, ktorý mal pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19.

Zákonodarcovia za hnutie ANO chceli podporiť predĺženie o 30 dní. SPD predĺžiť núdzový stav nechcela, dodali Novinky.

Núdzový stav z dôvodu prílevu utečencov z Ukrajiny pred vojnou, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin, česká vláda vyhlásila 4. marca na 30 dní. Na jeho predĺženie o ďalších 58 dní potrebovala súhlas Snemovne, píše spravodajský server iDNES.cz.