Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Dáni sa pridali ku krajinám EÚ, ktoré odsúdili Orbánovu cestu do Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky počas stretnutia v Moskve v piatok 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Európsky parlament v stredu prijal uznesenie, v ktorom oficiálne odsúdil Orbánovu návštevu Ruska.

Kodaň 18. júla (TASR) - Dánsko tento mesiac nevyšle svojich ministrov na neformálne vládne stretnutia súvisiace s maďarským predsedníctvom v Rade EÚ. Urobí tak na protest proti rokovaniam premiéra Maďarska Viktora Orbána s prezidentmi Ruska a Číny, avizoval vo štvrtok dánsky minister zahraničných vecí Lars Lökke Rasmussen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Orbán začiatkom mesiaca rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom o možnej mierovej dohode s Ukrajinou. Viacerí lídri EÚ však nesúhlasili s týmto krokom a zároveň uviedli, že Orbán nehovoril v mene 27-členného bloku.

Európsky parlament v stredu prijal uznesenie, v ktorom oficiálne odsúdil Orbánovu návštevu Ruska a dodal, "že by Maďarsko malo niesť následky".

Aj ďalšie krajiny vrátane Švédska, Fínska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska informovali, že ich budú reprezentovať iba štátni úradníci.

"Vláda sa chce jasne dištancovať od toho, akým spôsobom maďarské predsedníctvo rieši záležitosti Ukrajiny v prvých týždňoch predsedníctva," uviedol Rasmussen.