Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Do Nemecka prišlo už viac ako 320.000 utečencov z Ukrajiny

Na archívnej snímke z 1. apríla 2022 ľudia z Ukrajiny utekajúci pred vojnou, čakajú pred konzulárnym oddelením ukrajinského veľvyslanectva v nemeckom Berlíne. Foto: TASR/AP

Občania Ukrajiny môžu vstúpiť a zdržiavať sa na území EÚ 90 dní bez povinnosti požiadať o víza.

Berlín 8. apríla (TASR) - V Nemecku od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine zaregistrovali už viac ako 320.000 ukrajinských utečencov, informovalo v piatok ministerstvo vnútra v Berlíne. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Podľa údajov ministerstva, vychádzajúcich z hlásení spolkovej polície, prišlo do Nemecka už 320.321 utečencov z Ukrajiny. Ich skutočný počet však môže byť omnoho vyšší než tieto oficiálne čísla, keďže na vnútorných hraniciach EÚ sa nevykonávajú systematické kontroly.

V niektoré dni v priebehu marca prichádzalo do Nemecka denne aj viac než 15.000 ukrajinských vojnových utečencov, ich prílev sa však medzičasom spomalil.

Občania Ukrajiny môžu vstúpiť a zdržiavať sa na území EÚ 90 dní bez povinnosti požiadať o víza. Počas tohto obdobia sa nemusia zaregistrovať na nemeckých úradoch, okrem prípadov, keď chcú požiadať štát o pomoc.

Od začiatku ruskej invázie opustili Ukrajinu už viac ako štyri milióny ľudí.