Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

DPA: Nemecko chce dodať na Ukrajinu protilietadlové systémy Gepard

Na archívnej snímke z 15. júna 2009 tank typu Gepard počas cvičenia "Armáda v akcii" v nemeckom Münsteri. Foto: TASR/DPA

Celkovo 50 uvedených systémov pochádzajúcich pôvodne zo zásob nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) má Ukrajine dodať zbrojná firma Krauss-Maffei Wegmann.

Berlín 26. apríla (TASR) - Nemecká vláda chce povoliť dodávku samohybných protilietadlových systémov typu Gepard zo zásob zbrojného priemyslu spolkovej republiky na Ukrajinu. Podľa informácií agentúry DPA a denníka Süddeutsche Zeitung to má v utorok na americkej leteckej základni Rammstein oznámiť ministerka obrany Christine Lambrechtová.

Protilietadlové tanky typu Gepard sú vybavené dvoma 35-milimetrovými kanónmi a radarom a okrem vzdušných cieľov dokážu bojovať aj proti cieľom na zemi. Celkovo 50 uvedených systémov pochádzajúcich pôvodne zo zásob nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) má Ukrajine dodať zbrojná firma Krauss-Maffei Wegmann.

Na základni Spojených štátov Rammstein – nachádzajúcej sa v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko –, kde sa stretnú zástupcovia 40 štátov vrátane ministra obrany USA Lloyda Austina, sa má hovoriť o bezpečnosti a suverenite Ukrajiny brániacej sa pred ruskou vojenskou ofenzívou.

"Nemecko pomáha Ukrajine – zbraňami, muníciou, peniazmi, vybavením a humanitárnymi zásobami," uviedol vo vyhlásení krátko pred spomínaným stretnutím nemecký rezort obrany. Ruská invázia je podľa ministerstva útokom aj "na našu slobodu, demokraciu a naše hodnoty".

Berlín chce podporiť Kyjev aj dodávkou ťažkého delostrelectva, avšak nepriamo. Holandsko chce totiž Ukrajine dodať samohybné húfnice typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) pochádzajúce z nemeckej produkcie. Nemecko zvažuje, že keď sa Holandsko pre tento krok rozhodne, poskytne mu húfnice z vlastných zásob. Berlín už predtým avizoval, že bude cvičiť ukrajinských vojakov na používanie týchto húfnic.

Nemecký kancelár Olaf Scholz čelí v súčasnosti ostrej kritike vo vlastnej krajine, ako aj v zahraničí pre svoj dosiaľ váhavý postoj, čo sa týka posielania ťažkých zbraní, ako sú tanky či húfnice, ktoré majú Kyjevu pomôcť odvrátiť ruské útoky.