Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Erdogan nie je proti rozširovaniu NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Turecko je členom NATO a má námornú hranicu s Ukrajinou aj Ruskom.

Ankara 1. marca (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v utorok Ukrajinu a Rusko, aby okamžite zastavili boje a "prispeli k svetovému mieru". Na tlačovej konferencii v Ankare zároveň dodal, že nie je proti rozširovaniu Európskej únie ani Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra Reuters.

Na otázku o kandidatúre Ukrajiny na členstvo v EÚ Erdogan povedal, že Turecko, ktoré je už desaťročia kandidátom na členstvo v Únii, by podporilo akékoľvek rozšírenie EÚ aj NATO. Zároveň však vyzval európskych partnerov, aby preukázali "rovnakú citlivosť", akú prejavili pri kandidatúre Kyjeva na členstvo v Únii, aj čo sa týka prístupových rokovaní Turecka.

"Zaradíte Turecko do svojho programu, keď niekto napadne aj (nás)?" povedal Erdogan a kritizoval členské štáty EÚ za to, že "nie sú úprimné".

Turecko je členom NATO a má námornú hranicu s Ukrajinou aj Ruskom. S oboma krajinami má navyše dobré vzťahy, píše Reuters. V pondelok však Ankara oznámila, že sa v súlade s Konvenciou z Montreux rozhodla uzavrieť prielivy Bospor a Dardanely pre vojenské lode, čím obmedzí presun niektorých ruských lodí zo Stredozemného mora.