Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

EÚ koordinuje evakuáciu ukrajinských pacientov do 11 európskych krajín

Na archívnej snímke z 21. apríla 2022 žena z Mariupola sa pozerá z okna autobusu počas príchodu do utečeneckého centra v ukrajinskom meste Záporožie. Foto: TASR/AP

Evakuáciu pacientov podporilo aj prvé lekárske evakuačné lietadlo rescEU.

Brusel 25. apríla (TASR) - Európska komisia doteraz pomohla koordinovať evakuáciu takmer 200 ukrajinských pacientov z krajín, ktoré prijímajú najviac utečencov pred vojnou na Ukrajine, do nemocníc v iných európskych štátoch. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia v pondelok spresnila, že prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany Poľsko, Slovensko, ale aj Moldavsko a samotná Ukrajina požiadali ostatné štáty EÚ o pomoc pri evakuácii pacientov, ktorí potrebujú lekársku pomoc.

Vojna na Ukrajine pokračuje a ďalší utečenci z krajiny poznačenej vojnou stále prichádzajú do Európy. Zdravotné systémy v krajinách susediacich s Ukrajinou kvôli tomu čelia značnému tlaku aj na svoje zdravotné systémy.

V reakcii na to EÚ pomohla skoordinovať evakuáciu takmer 200 ukrajinských pacientov do ďalších 11 európskych krajín: Belgicko, Dánsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Nórsko, Portugalsko, Rumunsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko.

Evakuáciu pacientov podporilo aj prvé lekárske evakuačné lietadlo rescEU. Lietadlo je financované zo zdrojov EÚ a jeho hostiteľskou krajinou je Nórsko, ktoré nie členom EÚ, ale zúčastňuje sa na mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v tejto súvislosti upozornil, že medzi miliónmi ľudí, ktorí utekajú pred ruskou agresiou na Ukrajine, sú aj chronicky chorí pacienti a tí, ktorí naliehavo potrebujú špecializovanú lekársku starostlivosť. "Sme svedkami silnej solidarity zo strany európskych štátov, ktoré poskytujú nemocničné lôžka na liečbu tých, ktorí to najviac potrebujú. To zachraňuje životy a uvádza solidaritu EÚ do praxe," opísal situáciu komisár.

spravodajca TASR Jaromír Novak