Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

EÚ pozastavila programy cezhraničnej spolupráce s Ruskom a Bieloruskom

Na archívnej snímke vlajka Európskej únie. Foto: TASR/AP

K tomuto rozhodnutiu prikročila EK v rámci širšej reakcie Európskej únie na ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine.

Brusel 4. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok pozastavila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom aj v rámci programov cezhraničnej spolupráce - ide o Nástroj európskeho susedstva (ENI CBC) a program Interreg pre región Baltského mora. Informuje o tom spravodajca TASR na základe vyhlásenia EK.

K tomuto rozhodnutiu prikročila EK v rámci širšej reakcie Európskej únie na ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine.

Pozastavenie programov cezhraničnej spolupráce v praxi znamená, že už nebudú uskutočnené ďalšie platby do Ruska alebo Bieloruska. Pozastavenie spolupráce má okamžitý účinok pre deväť programov ENI CBC zahŕňajúcich obe krajiny a pre nadnárodný program Interreg pre región Baltského mora v programovom období 2014 – 2020.

Celkové finančné prostriedky EÚ na osem programov s Ruskom predstavujú 178 miliónov eur, zatiaľ čo celkové financovanie EÚ dvoch programy s Bieloruskom predstavuje 257 miliónov eur.

V nariadení o programe spolupráce ENI je zakotvená možnosť ich pozastavenia v prípade porušenia medzinárodného práva, ľudských práv, demokratických princípov a zásad právneho štátu.

Pozastavená je aj spolupráca s oboma krajinami v programoch, ktoré pokrývalo nové finančné obdobie na roky 2021 - 2027.

EK ďalej uviedla, že urýchlene skúma právne a operačné možnosti na posilnenie existujúcich programov cezhraničnej spolupráce medzi krajinami EÚ (Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko) a Ukrajinou, ako aj účasť Ukrajiny v Nástroji európskeho susedstva v oblasti čiernomorskej spolupráce alebo v nadnárodnom programe Interreg Danube. Tieto programy ponúkajú príležitosti na rýchle a efektívne poskytovanie podpory Ukrajine vrátane utečencov.

Nástroj európskeho susedstva (ENI) je hlavným finančným nástrojom zahraničnej politiky EÚ voči jej susedom na východe a na juhu.