Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Europol spustil operáciu zameranú na aktíva sankcionovaných Rusov

Členovia Europolu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Operácia Oscar bude prebiehať najmenej rok a bude zahŕňať niekoľko samostatných vyšetrovaní.

Haag 12. apríla (TASR) - Policajný úrad EÚ (Europol) v pondelok oznámil, že spustil operáciu zameranú na aktíva ruských fyzických osôb a subjektov, ktoré sa ocitli na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Operáciu s krycím názvom Oscar spustil Europol so sídlom v holandskom Haagu spoločne s členskými štátmi Európskej únie, ako aj s Eurojustom a Frontexom (Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž).

Cieľom operácie je "uľahčiť výmenu informácií a spravodajských informácií medzi partnermi a poskytnúť operačnú podporu pri množstve finančných vyšetrovaní zameraných na majetok pochádzajúci z trestnej činnosti a obchádzanie ekonomických sankcií EÚ súvisiacich s ruskou vojenskou agresiou," uviedol Europol.

Frontex v rámci operácie "prispeje posilnenými kontrolami osôb, ktoré prekračujú vonkajšie hranice EÚ a na ktoré sa vzťahujú sankcie", uvádza sa vo vyhlásení.

Operácia Oscar bude prebiehať najmenej rok a bude zahŕňať niekoľko samostatných vyšetrovaní. Europol tiež poskytne analytickú podporu vyšetrovaniam, ako aj forenznú a technickú expertízu a finančnú podporu príslušným vnútroštátnym orgánom.

Eurojust takisto uľahčí výmenu strategických a operačných informácií, ponúkne právnu pomoc a podporu a posilní spoluprácu medzi vnútroštátnymi vyšetrovacími a justičnými orgánmi.