Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Európska únia odobrila Nemecku pomoc za 20 miliárd eur pre firmy

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Komisia zistila, že nemecký systém je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom krízovom rámci.

Brusel 20. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu schválila Nemecku schému štátnej pomoci vo výške 20 miliárd eur na podporu spoločností aktívnych vo všetkých sektoroch hospodárstva v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že uvedená schéma bola schválená v rámci dočasného krízového právneho rámca o poskytovaní štátnej pomoci prijatého 23. marca 2022.

Výkonná podpredsedníčka EK zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti uviedla, že programom vo výške 20 miliárd eur Nemecko podporí spoločnosti vo všetkých sektoroch ekonomiky, ktoré boli ovplyvnené súčasnou krízou a súvisiacimi sankciami EÚ. Podľa jej slov ide o dôležitý krok na zmiernenie ekonomických dosahov ruskej vojny proti Ukrajine.

Nemecko oznámilo eurokomisii schému až do výšky 20 miliárd eur, ktorá je zameraná na podporu spoločností postihnutých v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. a následnými odvetnými sankciami EÚ. V rámci tejto schémy budú môcť oprávnení príjemcovia získať obmedzené sumy pomoci v ktorejkoľvek z týchto foriem: priame granty; daňové alebo platobné výhody; vratné preddavky; záruky; pôžičky; vlastný kapitál; hybridné financovanie.

Komisia zistila, že nemecký systém je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom krízovom rámci. Pomoc totiž nepresiahne 35.000 eur na príjemcu pôsobiaceho v prvovýrobe poľnohospodárskych produktov, v sektoroch rybolovu a akvakultúry a 400.000 eur pre firmy pôsobiace v ostatných sektoroch ekonomiky, a bude poskytnutá najneskôr do 31. decembra 2022.

Exekutíva EÚ dospela k záveru, že navrhnutý systém je potrebný, vhodný a primeraný na nápravu vážnej poruchy v hospodárstve členského štátu Únie a na tomto základe schválila uvedené opatrenie podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)