Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Financial Times: Ukrajina a Rusko vypracovali predbežný mierový plán

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (vľavo), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (druhý zľava), poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (tretí zľava), poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (štvrtý sprava), hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko sa vítajú pred začiatkom rusko-ukrajinských mierových rozhovorov v Národnom parku Belavežskaja Pušcha neďaleko poľsko-bieloruskej hranice, severne od bieloruského mesta Brest, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí a ruskí vyjednávači diskutovali o predbežnom 15-bodovom pláne prvýkrát v úplnosti v pondelok 14. marca, dodal denník Financial Times.

Londýn 16. marca (TASR) - Ukrajina a Rusko vypracovali predbežný mierový plán vrátane zastavenia paľby a stiahnutia ruských vojakov z Ukrajiny, ak Kyjev vyhlási neutralitu a prijme obmedzenia týkajúce sa jeho ozbrojených síl. V stredu to napísal britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na tri zdroje zapojené do rozhovorov. Správu prevzal denník The Guardian.

Navrhovaná mierová dohoda bude obsahovať aj vyhlásenie, že Ukrajina sa vzdáva svojich snáh stať sa členom NATO, a tiež sľub, že nebude mať na svojom území zahraničné vojenské základne či zbrane výmenou za ochranu od spojencov ako USA, Spojené kráľovstvo a Turecko, uviedli zdroje.

Vplyvný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak pre Financial Times povedal, že akákoľvek dohoda bude obsahovať vyhlásenie, že "vojaci Ruskej federácie v každom prípade opustia územie Ukrajiny" dobyté od začiatku invázie z 24. februára – najmä južné oblasti popri Azovskom a Čiernom mori, ako aj územie na východ a sever od Kyjeva.

Ukrajinskí a ruskí vyjednávači diskutovali o predbežnom 15-bodovom pláne prvýkrát v úplnosti v pondelok 14. marca, dodal denník Financial Times.