Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Francúzsko: Humanitárna misia v Mariupole je teraz neuskutočniteľná

Táto satelitná snímka, ktorú poskytla spoločnosť Maxar Technologies v sobotu 19. marca 2022, ukazuje následky leteckého útoku na divadlo Mariupol na Ukrajine a oblasť okolo neho. Foto: TASR/AP

Zloženie zbraní je podľa Kremľa potrebné na vyriešenie náročnej humanitárnej situácie v tomto meste na brehu Čierneho mora.

Paríž 29. marca (TASR) - Podmienky na uskutočnenie humanitárnych operácii, o ktoré sa usiluje Francúzsko s cieľom pomôcť obyvateľom ukrajinského mesta Mariupol, nie sú v "tejto fáze" naplnené. Uviedol to v utorok úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho telefonickom rozhovore so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Macron Putinovi predstavil misiu, ktorú sa Francúzsko usiluje uskutočniť spolu s Tureckom a Gréckom. Putin povedal, že "o tom popremýšľa", uviedol predstaviteľ Elyzejského paláca.

Putin v telefonáte Macronovi povedal, že "nacionalisti" v ukrajinskom meste Mariupol musia zložiť zbrane.

Zloženie zbraní je podľa Kremľa potrebné na vyriešenie náročnej humanitárnej situácie v tomto meste na brehu Čierneho mora. "Ukrajinskí nacionalistickí militanti musia prestať klásť odpor a zložiť svoje zbrane," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Putin a Macron podľa AFP takisto hovorili aj o požiadavke Ruska, aby EÚ za dodávky ruského plynu platila v rubľoch.

Macron v piatok (25. marca) v Bruseli po summite EÚ oznámil, že Francúzsko spolupracuje s Tureckom a Gréckom na spustení "humanitárnej operácie" zameranej na evakuáciu ľudí z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol.