Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Francúzsko vyšetruje možné spáchanie vojnových zločinov na Ukrajine

Ukrajinský policajt kráča vedľa jamy, v ktorej sa nachádzajú mŕtve telá starostky Motyžynu Olgy Suchenkovej, jej manžela, syna a pravdepodobne ukrajinského vojaka počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskej obci Motyžyn. Foto: TASR/AP

Prokuratúra už 16. marca začala vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského.

Paríž 5. apríla (TASR) - Francúzska prokuratúra v utorok oznámila, že začala vyšetrovať tri podozrenia z vojnových zločinov spáchaných na francúzskych občanoch, ku ktorým malo dôjsť počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že vyšetruje možné vojnové zločiny spáchané od 24. februára do 16. marca v prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, v meste Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev a v severoukrajinskom meste Černihiv.

Ďalšie podrobnosti nie sú známe. Prokuratúra napísala, že vyšetrovania sa vedú "proti X" - touto formuláciou sa neoznačuje žiadna konkrétna osoba či entita.

Prokuratúra už 16. marca začala vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského, ktorý zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine.

Francúzska prokuratúra bežne vyšetruje prípady násilných úmrtí Francúzov, ktorí zahynuli v zahraničí, uvádza AFP.