Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Generál USA: Rusko na Ukrajine opakovane použilo hypersonické rakety

Stíhacií viacúčelový MiG-31K nesie hypersonickú aero-balistickú raketu Kh-47M2 Kindžal, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rusko 19. marca oznámilo, že na ukrajinskom území prvýkrát použilo hypersonické rakety Kinžal (Dýka) na zničenie skladu zbraní v meste Ivano-Frankivsk na západe Ukrajiny.

Washington 30. marca (TASR) - Rusko už opakovane vypálilo hypersonické rakety na vojenské ciele na Ukrajine, ktorá už vyše mesiaca vzdoruje ruskej agresii. Vyhlásil to v utorok americký generál a veliteľ síl NATO v Európe Tod Wolters. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Väčšina týchto útokov bola namierená na špecifické vojenské ciele," uviedol generál Wolters počas utorkového vypočúvania v Senáte amerického Kongresu.

Rusko, ktoré 24. februára vojensky napadlo Ukrajinu, 19. marca oznámilo, že na ukrajinskom území prvýkrát použilo hypersonické rakety Kinžal (Dýka) na zničenie skladu zbraní v meste Ivano-Frankivsk na západe Ukrajiny.

Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch-zem s udávaným doletom 2000 kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpaľovaná môže byť zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M.