Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Generálny tajomník OSN pricestoval po návšteve Moskvy na Ukrajinu

Generálny tajomník OSN António Guterres (vpravo) pózuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O stretnutie s Putinom i Zelenským požiadal minulý týždeň samotný Guterres. Urobil tak formou listov, ktoré obom prezidentom zaslal minulý týždeň v utorok.

Kyjev 27. apríla (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval v stredu na Ukrajinu po tom, ako v utorok navštívil Rusko, kde sa stretol s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

"Po návšteve Moskvy som dorazil na Ukrajinu. Budeme pokračovať v našej práci súvisiacej s rozšírením humanitárnej pomoci a zabezpečením evakuácie civilistov zo zón konfliktu. Čím skôr táto vojna skončí, tým lepšie pre Ukrajinu, pre Rusko a pre svet," napísal Guterres na sociálnej sieti Twitter.

Organizácia Spojených národov koncom minulého týždňa oznámila, že Guterres sa vo štvrtok 28. apríla stretne v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Ešte predtým však informoval Kremeľ, že Guterres najskôr absolvuje návštevu Moskvy.

Zelenskyj cez víkend kritizoval generálneho tajomníka OSN, že sa rozhodol navštíviť Moskvu skôr než Kyjev. Zdôraznil pritom, že vojnový konflikt neprebieha v Rusku, ale na Ukrajine.

O stretnutie s Putinom i Zelenským požiadal minulý týždeň samotný Guterres. Urobil tak formou listov, ktoré obom prezidentom zaslal minulý týždeň v utorok. Cieľom stretnutí má byť podľa Guterresovho hovorcu naštartovať dialóg v záujme ukončenia vojny na Ukrajine.