Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Útok na Ukrajinu

Grossi bude rokovať so šéfom agentúry Rosatom o ukrajinskej ZAES

Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rafael Grossi navštívil jadrovú elektráreň v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny minulý týždeň, aby sa oboznámil so situáciou po zničení Kachovskej priehrady.

Moskva 22. júna (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi plánuje tento piatok odcestovať do Ruska, kde bude rokovať o ukrajinskej jadrovej elektrárni v Záporoží, ktorá je v súčasnosti okupovaná jednotkami ruskej armády. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Stretnutie Grossiho s generálnym riaditeľom ruskej jadrovej agentúry (Rosatom) Alexejom Lichačovom sa má uskutočniť v Kaliningrade, spresnil vo štvrtok podľa agentúry Interfax námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Riabkov dodal, že Grossiho stretnutia s predstaviteľmi ruského ministerstva zahraničných vecí nie sú naplánované.

Agentúra DPA dodala, že MAAE zatiaľ toto stretnutie nepotvrdila.

Grossi navštívil jadrovú elektráreň v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny minulý týždeň, aby sa oboznámil so situáciou po zničení Kachovskej priehrady. Situáciu v oblasti označil za vážnu, ale stabilnú.

DPA pripomenula, že Záporožská jadrová elektráreň (ZAES), ktorý je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, privádzala z Kachovskej vodnej nádrže vodu potrebnú na chladenie svojich vyradených reaktorov a jadrového odpadu. Po zničení priehradného múru sa kachovská nádrž vyprázdnila.

MAAE tvrdí, že v chladiacich nádržiach sú zásoby vody na niekoľko mesiacov. Avšak MAAE i ďalšie organizácie sa obávajú o bezpečnosť a udržateľnosti tohto dočasného riešenia vzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine.

DPA doplnila, že Rusko odmieta ukrajinské požiadavky na odovzdanie ZAES pod správu Kyjeva.

Ruské jednotky okupujú areál ZAES od začiatku marca minulého roku - od prvých dní vojny, ktorú Rusko voči Ukrajine rozpútalo 24. februára 2022. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Táto situácia opakovane vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy.