Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

FIG vylúčila ruských a bieloruských športovcov zo všetkých súťaží

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zákaz sa neuplatňuje na prebiehajúce podujatie Svetového pohára v športovej gymnastike v Dauhe.

Lausanne 4. marca (TASR) - Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) vylúčila ruských a bieloruských športovcov zo všetkých medzinárodných súťaží pod hlavičkou FIG. Zákaz štartu vstúpi do platnosti od 7. marca a platí až do odvolania, okrem gymnastov sa týka aj všetkých funkcionárov a rozhodcov z oboch krajín. Dôvodom tohto kroku FIG je ruská invázia na Ukrajine, ktorú podporilo aj Bielorusko.

Verdikt znamená, že športovci a funkcionári z Ruska a Bieloruska sa nebudú môcť zúčastniť už na majstrovstvách sveta v akrobatickej gymnastike, ktoré sa v Baku uskutočnia 10.-13. marca, uviedla federácia na svojom webe. Zákaz sa neuplatňuje na prebiehajúce podujatie Svetového pohára v športovej gymnastike v Dauhe. Ruských a bieloruských funkcionárov, ktorí sú členmi exekutívy či technických komisií FIG, sa toto opatrenie nedotkne.

FIG tak sprísnila svoje sankcie. Už 26. februára oznámila, že športovci z Ruska a Bieloruska nebudú môcť na medzinárodných podujatiach súťažiť pod národnou vlajkou a pri oceňovaní nebude znieť ruská, resp. bieloruská hymna, informovala agentúra DPA.