Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Heraščenko: Ostreľovanie Charkova si vyžiadalo najmenej desať obetí

Na snímke hasiči prehľadávajú budovu zničenej radnice v utorok 1. marca 2022 v ukrajinskom Charkove. Foto: TASR/AP

Záchranári v meste Charkov hlásili najmenej 20 zranených, informovala britská stanica BBC s tým, že tento údaj nebolo možné nezávisle potvrdiť.

Charkov 1. marca (TASR) - Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej desať civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

"Trosky sa (momentálne) odstraňujú a obetí a zranených bude ešte viac," dodal Heraščenko.

Minister zahraničných vecí Indie Subrahmanjam Džajšankar medzičasom uviedol, že pri ruskom útoku zahynul aj jeden indický občan, ktorý v meste študoval.

Záchranári v meste Charkov hlásili najmenej 20 zranených, informovala britská stanica BBC s tým, že tento údaj nebolo možné nezávisle potvrdiť.

V centre Charkova došlo v utorok k ruskému raketovému útoku, ktorého terčom sa stala budova miestnej samosprávy na tamojšom Námestí slobody, informovali miestne médiá.

Na snímke zničená budova radnice v utorok 1. marca 2022 v ukrajinskom Charkove.
Foto: TASR/AP


Charkov zasiahli raketové útoky ruskej armády už v pondelok; tie si vyžiadali najmenej 11 obetí na životoch a desiatky zranených. Zničených bolo 87 obytných budov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odsúdili v utorok ruské ostreľovanie civilnej infraštruktúry na Ukrajine ako porušenie vojnového práva. Zelenskyj tieto útoky dokonca označil za vojnový zločin a terorizmus.

Kremeľ prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova trvá na tom, že "Rusko nepodniká nijaké útoky voči civilnej infraštruktúre či rezidenčným oblastiam." Zábery z ukrajinských miest však svedčia o tom, že ostreľované sú aj obytné budovy, pripomína AFP.