Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rezort zahraničia: Témou zasadnutia NATO bude situácia na Ukrajine

Na snímke v popredí uprostred minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, v pozadí vpravo minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský a vľavo ministerka zahraničných vecí Bulharska Teodora Genchovska počas tlačovej konferencie na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí východného krídla NATO (Bukurešťská deviatka) Bulharska, Česka, Estónska, Poľska, Rumunska, Maďarska, Litvy, Lotyšska a Slovenska 31. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jedno zo série zasadnutí sa uskutoční za účasti vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Hlavnou témou dvojdňového ministerského zasadnutia Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli bude hodnotenie situácie a spojenecká pomoc Ukrajine. Šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) odcestoval na rokovanie ministrov zahraničných vecí NATO v stredu. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Rokovania budú aj o koordinácii postupu voči Rusku a príprave novej Strategickej koncepcie NATO, ktorá bude prijatá na júnovom samite NATO v Madride. "Ministri budú diskutovať aj o zvýšení pomoci a odolnosti zraniteľných partnerských krajín Aliancie," dodalo ministerstvo.

Jedno zo série zasadnutí sa uskutoční za účasti vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella a šéfov diplomacií kľúčových partnerských krajín Aliancie – Ukrajiny, Fínska, Švédska, Gruzínska, Japonska, Južnej Kórey, Austrálie a Nového Zélandu. "Hlavnou témou bude ruská invázia v Ukrajine a spoločná koordinácia voči globálnym bezpečnostným hrozbám a snahám autoritárskych režimov o podkopanie medzinárodného poriadku založeného na pravidlách," priblížili z MZVEZ SR.