Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Holandsko pre sankcie kvôli vojne na Ukrajine zadržalo 20 jácht

Americký federálny agent (uprostred) a dvaja príslušníci španielskej pobrežnej stráže prichádzajú na jachtu nazvanej Tango, ktorá kotví v prístave v Palma de Mallorca na španielskom ostrove Malorka pri pobreží Stredozemného mora 4. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Štrnásť z luxusných plavidiel je vo výstavbe, dve sa nachádzajú v sklade a štyri sú v údržbe.

Haag 13. apríla (TASR) - Holandské colné úrady v utorok oznámili, že v lodeniciach v Holandsku zadržali dovedna 20 jácht, na ktoré sa vzťahujú sankcie voči Rusku a Bielorusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

"Po sankciách proti Rusku a Bielorusku colné orgány umiestnili pod sprísnený dozor 20 jácht v deviatich lodeniciach," uviedli colné úrady vo vyhlásení. Ako spresnili, keďže sú jachty pod sprísneným dozorom, "nie je povolené ich dodávať, premiestňovať ani vyvážať".

Štrnásť z luxusných plavidiel je vo výstavbe, dve sa nachádzajú v sklade a štyri sú v údržbe, píše AFP. Dĺžka plavidiel sa pohybuje od 8,5 metra do 120 metrov.

"V prípade dvoch z týchto jácht sa zistilo, že sú spojené s osobou zo sankčného zoznamu Európskej únie," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Ďalšie plavidlo je predmetom vyšetrovania.

Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine (24. februára) už niekoľko európskych krajín oznámilo zhabanie luxusných plavidiel, na ktoré sa vzťahovali sankcie, pripomína AFP.