Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Inštitút Ifo: Nové západné sankcie ešte viac zasiahnu ruskú ekonomiku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dovozné clá na tovar z Ruska síce automaticky nestúpnu, ale ostatné krajiny budú mať priestor pre zvyšovanie ciel a ďalších obchodných bariér.

Berlín 13. marca (TASR) - Plánované nové západné sankcie proti Moskve budú mať ďalší negatívny vplyv na ruské hospodárstvo, tvrdia experti vplyvného nemeckého ekonomického inštitútu Ifo.

Európska únia (EÚ), Spojené štáty a ďalší spojenci sa v piatok (11. 3.) pre ruský útok na Ukrajinu dohodli na ďalších sankčných opatreniach proti Moskve. Medzi novými opatreniami je zákaz vývozu luxusného tovaru z EÚ do Ruska a zastavenie dovozu ruskej ocele rovnako ako ďalšie obchodné reštrikcie.

Vo vyhlásení krajín skupiny G7 sa hovorí o príprave na odobratie doložky najvyšších výhod pre Rusko v rámci širšej koalície členov Svetovej obchodnej organizácie, čo by sa prakticky rovnalo vylúčeniu z WTO, uviedla šéfka Ifa pre zahraničnú ekonomiku Lisandra Flachová. Dovozné clá na tovar z Ruska síce automaticky nestúpnu, ale ostatné krajiny budú mať priestor pre zvyšovanie ciel a ďalších obchodných bariér.

Podľa dohôd WTI členské štáty nemôžu diskriminovať svojich obchodných partnerov, čo sa označuje ako doložka najvyšších výhod a je hlavným právom, ktoré zaručuje členstvo vo WTO.

Plánovaný zákaz vývozu luxusných tovarov z EÚ do Ruska zasa cieli predovšetkým na Putinových podporovateľov. "Tým, ktorí udržujú Putinovu vojnovú mašinériu v chode, by nemalo byť umožnené, aby si naďalej užívali svoj pompézny spôsob života, zatiaľ čo na nevinných ľudí na Ukrajine padajú bomby," uviedla v piatok šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová tesne po skončení summitu lídrov EÚ vo Versailles.