Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Kanada zavádza sankcie voči Bielorusku za útoky Ruska na Ukrajinu

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko gestikuluje pred novinármi počas inšpekčnej návštevy na cvičisku pri meste Asipovičy, kde sa oboznámil s priebehom bielorusko-ruského cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022 vo štvrtok 17. februára 2022. Foto: TASR/AP

Kanada od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) uvalila sankcie na viac ako 500 jednotlivcov a subjektov z Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.

Ottawa 17. marca (TASR) - Kanada vo štvrtok oznámila, že zavádza ďalšie sankcie voči 22 predstaviteľom bieloruského ministerstva obrany za to, že umožnili Rusku podnikať útoky na Ukrajinu zo svojho územia. Informácie priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na kanadské ministerstvo zahraničných vecí.

Zavedenie nových sankcií podľa vyhlásenia ministerstva "vysiela jasný odkaz komplicom (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina: tí, ktorí podporujú porušovanie suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny, budú braní na zodpovednosť."

Ottawa obvinila vysokopostavených bieloruských predstaviteľov z podpory útoku ruských vojsk na Ukrajinu a z "umožnenia toho, aby ich krajina slúžila ako ´odrazový mostík´ pre ruskú inváziu".

Kanada už v roku 2020 uvalila sankcie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka po tom, čo v augustových voľbách, ktoré opozícia označila za zmanipulované, podľa miestnych úradov zaznamenal drvivé víťazstvo. Ottawa nedávno zaviedla sankcie aj voči Lukašenkovým najbližším spolupracovníkom.