Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

KAPITÁL: Kyberpodvodníci zneužívajú aj vojnu na Ukrajine

Na archívnej snímke zo 14. marca 2022 chlapec sa hrá s klaksónom a jeho rodina, ktorá utiekla pred vojnou na Ukrajine, čaká na železničnej stanici v Przemysli v juhovýchodnom Poľsku. Foto: TASR/AP

Obrana je podľa poisťovne jednoduchá - nikdy neklikať na prílohy v podozrivých e-mailoch. Nikdy neposielať svoje platobné údaje, a to ani vtedy, keď niekto zavolá.

Bratislava 15. marca (TASR) - Kyberpodvodníci zneužívajú aj vojnu na Ukrajine. Kradnú osobné údaje aj heslá k bankovým účtom. Pred nárastom kybernetických útokov v tomto čase už varovalo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti Slovenska. Škody spôsobené podvodníkmi eviduje aj poisťovňa Uniqa. Hlásenia sa týkajú najmä falošných zbierok a phishing mailov a podvodných sms, cez ktoré sa podvodníci dostali k osobným údajom a heslám k bankovým účtom.

Softvérové spoločnosti už varovali pred falošnými humanitárnymi zbierkami, ktoré vznikli krátko po začiatku konfliktu na Ukrajine a hoci sa zatiaľ objavili v zahraničí, predpokladá sa, že čoskoro dorazia aj na Slovensko. Bankové účty, na ktoré majú peniaze smerovať, sa preukázateľne nedajú spojiť s legitímnym subjektom a šíria sa najmä na sociálnych sieťach či prostredníctvom e-mailov.

"Ak chcete našim ukrajinským susedom finančne pomôcť, odporúčame urobiť tak len cez overené organizácie, ktoré majú v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti," poradil manažér poistenia majetku poisťovne Zdeněk Hruška. Odborníci varujú, že základom podvodných mailov je vždy obsah, ktorý má v tomto čase vyvolať silnú emóciu, kvôli ktorej je obeť náchylnejšia kliknúť na nebezpečný link, alebo stiahnuť si do svojho zariadenia škodlivú prílohu.

Obrana je podľa poisťovne jednoduchá - nikdy neklikať na prílohy v podozrivých e-mailoch. Nikdy neposielať svoje platobné údaje, a to ani vtedy, keď niekto zavolá. Neoznamovať bankové autorizačné SMS kódy ani iným spôsobom neautorizovať platbu cudzej osobe. "Kontrolujte e-mailové adresy, odkiaľ vám správa prišla: spravidla sa ukáže, že nejde o oficiálny kontakt odosielajúcej inštitúcie. Napovedať môže niekedy aj nedokonalá slovenčina. Kontrolujte správnosť webových adries. Dajte si pozor na nezvyčajné výzvy ohľadom využitia aktivačného kľúča vášho internetového bankovníctva alebo na podozrivé e-maily informujúce o zablokovaní vášho účtu," konštatovala poisťovňa.