Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Konflikt na Ukrajine si podľa OSN vyžiadal životy aspoň 351 civilistov

Pohľad na mesto z okna nemocnice poškodeného streľbou v Mariupole vo štvrtok 3. marca 2022. Foto: FOTO TASR/AP

Ukrajina tvrdí, že v konflikte s Ruskom doteraz zahynulo najmenej 2000 civilistov.

New York 5. marca (TASR) - Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ktorý Rusko rozpútalo pred desiatimi dňami, zahynulo podľa OSN najmenej 351 civilistov a 707 ich bolo ranených. OSN však podľa televízie CNN pripúšťa, že tento počet bude pravdepodobne "podstatne vyšší".

Ukrajina tvrdí, že v konflikte s Ruskom doteraz zahynulo najmenej 2000 civilistov.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v sobotu vysvetlil, že informácie o obetiach z niektorých miest, kde prebiehali intenzívne bojové akcie, meškali a mnohé iné správy tohto druhu stále čakajú na potvrdenie.

Predpokladá sa, že aj z mesta Volnovacha bude hlásených veľa obetí, pretože dočasné prímerie dohodnuté na evakuáciu civilistov tam bolo zmarené ostreľovaním pozdĺž humanitárneho koridoru.

Rusko o počte svojich padlých vojakov informuje len veľmi málo, ale televízia BelSat zverejnila v sobotu na YouTube reportáž, v ktorej uviedla, že v Rusku začínajú pochovávať telá vojakov padlých na Ukrajine.

Ruské ministerstvo obrany až v stredu 2. marca - vôbec prvý raz - zverejnilo údaje o stratách v radoch ruských vojakov počas špeciálnej operácie, ktorej cieľom podľa Moskvy je "denacifikácia a demilitarizácia Ukrajiny".

Podľa hovorcu rezortu, generálmajora Igora Konašenkova, počet obetí od 24. februára dosiahol na ruskej strane 498 padlých a viac ako 1500 ich bolo zranených.

Ukrajina uvádza, že na ruskej strane je oveľa viac obetí i ranených.

Organizácia Spojených národov okrem toho v sobotu oznámila, že je odhodlaná zintenzívniť svoje humanitárne operácie na pomoc Ukrajincom, ktorí zostali v krajine, ako aj miliónom tých, ktorí utiekli, uviedol generálny tajomník OSN António Guterres.

Tento prísľub Guterres tlmočil ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi v ich spoločnom telefonáte.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric povedal, že diskutovali aj o podmienkach bezpečnej evakuácie civilistov z bojových zón.

OSN odhaduje, že v najbližších mesiacoch bude humanitárnu pomoc potrebovať 12 miliónov ľudí, ktorí zostali na Ukrajine, i štyri milióny, ktoré utiekli do susedných krajín.