Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ruská vláda musela prijať prísny zákon o šírení falošných informácií

Na archívnej snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Zákon je nutný a bol naliehavo potrebný z dôvodu bezprecedentnej - ani nie kampane - ale dokonca informačnej vojny, ktorá sa rozpútala proti našej krajine, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva 5. marca (TASR) - Ruská vláda musela prijať prísny zákon o šírení falošných správ o ruskej armáde, pretože "čelí informačnej vojne", povedal v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

"Zákon je nutný a bol naliehavo potrebný z dôvodu bezprecedentnej - ani nie kampane - ale dokonca informačnej vojny, ktorá sa rozpútala proti našej krajine," povedal hovorca Peskov, pričom zdôraznil, že vzhľadom na okolnosti bolo nutné prijať "prísny" zákon.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok návrh zákona, ktorý zavedie tresty odňatia slobody až do 15 rokov za šírenie falošných správ o ruskej armáde.

Táto právna norma udeľuje tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke a pokuty voči ľuďom, ktorí zverejnia "vedome falošné informácie" o armáde. Prísnejšie tresty hrozia v prípade, keď úrady rozhodnú, že šírenie týchto správ mohlo mať vážne následky.

Putin takisto podpísal zákon, ktorý umožní udeliť pokuty alebo tresty odňatia slobody až v dĺžke troch rokov za výzvy na zavedenie sankcií proti Rusku.