Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Kurz eura sa v utorok dostal nad 1,10 USD/EUR

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Opatrná nádej na potenciálny pokrok v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou zlepšila náladu na finančných trhoch, čo podporilo spoločnú európsku menu.

Frankfurt nad Mohanom 15. marca (TASR) - Spoločná európska mena v utorok nadviazala na zotavovanie zo začiatku týždňa. Neskoro popoludní sa predávala po 1,0974 USD, keď dočasne sa jej kurz dostal nad hranicu 1,10 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,0991 (v pondelok: 1,0960) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9098 (0,9124) eura.

Opatrná nádej na potenciálny pokrok v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou zlepšila náladu na finančných trhoch, čo podporilo spoločnú európsku menu. Nové kolo rokovaní sa začalo v pondelok (14. 3.) a podľa Kyjeva v utorok pokračovalo, ale žiadne bližšie informácie o ich priebehu nie sú známe.

Nálada v nemeckej ekonomike sa v marci výrazne zhoršila. Index dôvery nemeckých investorov inštitútu ZEW, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, padol o rekordných 93,6 bodu na -39,3 bodu z februárových 54,3 bodu. Index sa dostal na najnižšiu úroveň od začiatku pandémie pred dvomi rokmi, v marci 2020.

"Vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku výrazne zhoršujú ekonomické vyhliadky Nemecka," uviedol šéf ZEW Achim Wambach. Zároveň sa tiež prudko zvýšili inflačné očakávania.