Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Lambrechtová: Nemecko nebude hovoriť o dodávkach zbraní pre Ukrajinu

Na archívnej snímke nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Foto: TASR/AP

Pri prvých dodávkach zbraní na Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia, boli podľa nej zverejnené termíny a trasy, v dôsledku čoho boli zainteresované osoby ohrozené na živote.

Berlín 21. marca (TASR) - Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová obhajovala v nedeľu mlčanlivosť spolkovej vlády v Berlíne v súvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Píše o tom agentúra DPA.

"Nehovoríme o tom verejne," povedala ministerka zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) pre televíznu stanicu ARD. Pri prvých dodávkach zbraní na Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia, boli podľa nej zverejnené termíny a trasy, v dôsledku čoho boli zainteresované osoby ohrozené na živote.

"A z tohto dôvodu nebudeme o počte zbraní, termínoch, kedy majú byť dodané, ani o trasách verejne hovoriť. Pretože chceme, aby zbrane prišli tam, kde ich naliehavo potrebujú," spresnila Lambrechtová.

V nedeľu zdroje ukrajinskej vlády informovali, že krajina od Nemecka prijala 500 protilietadlových rakiet typu Strela, pripomína DPA. Pôvodne sa hovorilo o 2700 raketách, na ich dodaní sa však najskôr musela dohodnúť spolková bezpečnostná rada.

Lambrechtová zároveň avizovala, že v stredu sa uskutoční schôdzka spolkového kancelára Olafa Scholza a generálneho inšpektora nemeckých ozbrojených síl Eberharda Zorna o programe zahrňujúcom 100 miliárd eur na posilnenie spolkovej armády. Schôdzka sa preložila z pondelka na stredu kvôli zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničné veci na úrovni ministrov zahraničných vecí a obrany.