Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Lukašenko hovorí o zmiernení napätia na hranici s Ukrajinou

Na tejto fotografii, ktorú poskytla bieloruská prezidentská tlačová služba, bieloruský prezident Alexander Lukašenko hovorí s vojenským personálom počas návštevy okresu Ošmjany v regióne Grodno v Bielorusku 26. marca 2024. Foto: TASR/AP

Minsk nedávno posilnil pohraničné jednotky s odôvodnením, že na ukrajinskej strane hranice sa zhromažďujú vojaci a dochádza tam k provokáciám.

Moskva 13. júla (TASR) – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko naznačil zmiernenie napätia na hranici s Ukrajinou. Počas návštevy vojakov v pohraničnej oblasti vyzdvihol podľa štátnych médií stiahnutie ukrajinských jednotiek z regiónu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA, píše TASR.

"Teraz nemáme s Ukrajincami žiadne komplikácie a dúfam, že ani žiadne nebudú," citovala Lukašenka štátna tlačová agentúra BelTA. Bieloruský líder zároveň oznámil stiahnutie jednotiek, ktoré v oblasti hranice s Ukrajinou nasadili v posledných týždňoch.

Minsk nedávno posilnil pohraničné jednotky s odôvodnením, že na ukrajinskej strane hranice sa zhromažďujú vojaci a dochádza tam k provokáciám.

Kyjev uviedol, že ukrajinské jednotky len posilnili svoje obranné pozície popri hranici.

Na začiatku invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 Bielorusko umožnilo ruským jednotkám používať svoje územie na tieto operácie, pripomína DPA.