Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Macron po Bidenových výrokoch varoval pred slovnou eskaláciou

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron v Bruseli vo štvrtok 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Macron pre stanicu France 3 podotkol, že svoju úlohu vidí v dosiahnutí najprv prímeria a potom úplného stiahnutia (ruských) vojakov diplomatickými prostriedkami.

Paríž 27. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval v nedeľu pred verbálnou "eskaláciou" situácie s Moskvou po vyjadreniach prezidenta USA Joea Bidena, ktorý ruského lídra Vladimira Putina v súvislosti s vojnou na Ukrajine nazval "mäsiarom". TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Macron pre stanicu France 3 podotkol, že svoju úlohu vidí v "dosiahnutí najprv prímeria a potom úplného stiahnutia (ruských) vojakov diplomatickými prostriedkami".

"Ak to chceme dosiahnuť, nemôžeme eskalovať ani slovami, ani činmi," upozornil.

Paríž si udržal diplomatické kanály s Moskvou otvorené aj počas hromadenia jej armády na hraniciach s Ukrajinou a invázii do susedného štátu, píše AFP. Tento postoj Francúzska čelil kritike zo strany niektorých lídrov i komentátorov, Macron ho však bránil ako rozhodujúci v záujme obmedzenia škôd plynúcich z vojny.

V nedeľu však Macron obvinil Putina, že sa chce vrátiť do "Európy impérií, dominancie, bez rešpektu k integrite hraníc a práva štátov samostatne sa rozhodovať".
Na archívnej snímke z 24. marca americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP

Bidenove sobotňajšie vyjadrenia boli oveľa intenzívnejšie, keď počas návštevy Poľska nazval Putina "mäsiarom", ktorý "nemôže zostať pri moci". Biely dom neskôr poprel, že by sa snažil o "zmenu režimu" v Moskve, zatiaľ čo Kremeľ uviedol, že Bidenove vyjadrenia by mohli poškodiť bilaterálne vzťahy.

Francúzsky prezident v nedeľu tiež uviedol, že v pondelok alebo v utorok bude telefonovať s Putinom a diskutovať o návrhu Francúzska, Grécka a Turecka na evakuáciu Ukrajincov z obliehaného prístavu Mariupol, dodáva AFP.

"Z ruskej strany je v tejto otázke mnoho cynizmu," podotkol Macron. "S ukrajinskými úradmi v meste Mariupol hľadáme spôsob, ako zorganizovať evakuáciu všetkých, ktorí chcú utiecť," dodal. Zároveň upozornil, že vzhľadom na intenzitu bojov a bombardovania v meste to "musíme urobiť rýchlo, už v najbližších dňoch".