Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ministri financií EÚ sa dohodli na pomoci pre domácnosti a firmy

Ilustračné foto Foto: TASR

Vojna na Ukrajine spôsobuje prudký nárast cien komodít, predovšetkým plynu a potravín.

Brusel 15. marca (TASR) - Ministri financií Európskej únie (EÚ) sa dohodli na pomoci pre domácnosti a firmy zasiahnuté prudkým nárastom cien energií, ktorý spôsobil ruský útok na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Táto vojna na Ukrajine spôsobuje prudký nárast cien komodít, predovšetkým plynu a potravín. To vyžaduje koordinovanú ekonomickú reakciu európskych štátov," uviedol francúzsky minister financií Bruno le Maire, ktorý predsedal rokovaniu ministrov.

Táto spoločná stratégia podľa neho vychádza z návrhu Európskej komisie (EK) týkajúceho sa uvoľnenia pravidiel štátnej pomoci, aby krajiny dokázali zvládnuť mimoriadnu situáciu spôsobenú vojnou na Ukrajine.

"Táto stratégia má tri aspekty. Po prvé podporiť všetky domácnosti zasiahnuté prudkým nárastom cien palív." Druhým je pomoc firmám najviac zasiahnutým prudkým zdražením cien plynu prostredníctvom úverov alebo dotácií a tretím je diverzifikácia zdrojov energie tak, aby sa Únia stala nezávislou od dodávok energií z Ruska.