Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Mníšky z monastiera pri Ľvove prichýlili 40 utečencov

Mníšky jedia v ženskom kláštore, v ktorom prijímajú rodiny utekajúce pred vojnou, v obci Hošiv na západe Ukrajiny v stredu 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Naše modlitby sú zamerané na mier na Ukrajine, za našich vojakov, deti, ktoré prišli o život, a všetky obete vojny,"</i> uviedla predstavená monastiera sestra Dominika.

Hošiv 11. apríla (TASR) - Rehoľné sestry z gréckokatolíckeho monastiera v obci Hošiv pri Ľvove prichýlili 40 utečencov z oblastí najviac postihnutých vojnou. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Hošivský monastier Zhromaždenia sestier Svätej rodiny, v ktorom žije 17 mníšok, sa stal útočiskom ľudí z východnej a strednej Ukrajiny, vrátane Mariupola a Charkova. Postavili ho na začiatku 90. rokov minulého storočia, krátko po tom, čo Ukrajina nadobudla nezávislosť. Pôvodný monastier zatvorili komunisti, pričom sestry vysídlili na Sibír.

Rehoľníčky si pred ruskou inváziou na Ukrajinu samy pestovali huby, vyrábali cestoviny a písali ikony na steny kaplnky. Svoj denný pracovný a modlitbový program však teraz prispôsobili aj pre ľudí, ktorí u nich dočasne bývajú. "Naše modlitby sú zamerané na mier na Ukrajine, za našich vojakov, deti, ktoré prišli o život, a všetky obete vojny," uviedla predstavená monastiera sestra Dominika.

Utečenci sa modlia pred večerou v ženskom kláštore, v ktorom mníšky ubytovali ľudí utekajúcich pred vojnou, v obci Hošiv na západe Ukrajiny v stredu 6. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) odhaduje, že na Ukrajine sa nachádza približne 7,1 milióna vnútorne vysídlených osôb. Vypláva to z údajov zverejnených 5. apríla.