Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

M. Sanduová pre incidenty v Podnestersku zvoláva bezpečnostnú radu

Na snímke poškodená budova sídla ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole v pondelok 25. apríla 2022. Foto: TASR/AP

V pondelok úrady v separatistickom regióne informovali o útoku na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole.


Kišiňov 26. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra separatistického regiónu Podnestersko informovalo, že v obci Maiac boli výbuchmi vyradené dve výkonné antény, ktoré slúžili na retransláciu vysielania ruských rozhlasových staníc. Informovala o tom agentúra AFP.

Výbuchy boli zaznamenané v utorok o 06.40 h a 07.05 h a nebol pri nich nikto zranený.

Lokalita, kde došlo k výbuchom, je od metropoly regiónu – mesta Tiraspol – vzdialená asi 50 kilometrov.

V pondelok úrady v separatistickom regióne informovali o útoku na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole. Podľa fotografií zdieľaných na sociálnych sieťach sa následne neďaleko budovy v Tiraspole našlo niekoľko tubusov od granátometov.

Ukrajinské ministerstvo obrany označilo pondelkovú sériu výbuchov v Tiraspole za "plánovanú provokáciu" ruských tajných šlužieb.

Agentúra AFP konštatovala, že nateraz nie je dôvod hľadať súvislosť medzi incidentmi z pondelka a utorka.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová však v súvislosti s incidentmi, ktoré sa odohrali v Podnestersku, zvolala na utorok zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, informovala agentúra Reuters.

K obom incidentom došlo len pár dní po tom, čo zástupca veliteľa ruského Centrálneho vojenského okruhu Rustam Minnekajev minulý týždeň v piatok vyhlásil, že Moskva plánuje nielen získať kontrolu nad celým územím Donbasu, ale úplne ovládnuť aj juh Ukrajiny, aby sa vytvoril pozemný koridor na Krym a do Podnesterska, kde sa údajne tiež porušujú práva po rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Moldavsko si vzápätí predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s Minnekajevovými výrokmi.

Podnestersko je malý odštiepenecký región v bývalej sovietskej republike Moldavsko, kde Moskva podporuje a vyzbrojuje tamojších proruských separatistov. Rusko má na jeho území svoju vojenskú základňu, ako aj sklady s približne 20.000 tonami munície.

Medzinárodne neuznané Podnestersko hraničí so západnou Ukrajinou.