Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Moldavsko žiada o medzinárodnú podporu pre prílev utečencov z Ukrajiny

Utečenkyňa z ukrajinského mesta Mykolajiv je na hraničnom priechode v moldavskom meste Palanca so svojím vnukom Dmitriim po úteku pred vojnou zo susednej Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Moldavská premiérka požiadala Európsku úniu (EÚ), aby otvorila svoj trh pre poľnohospodársky dovoz z jej krajiny, ktorá sa usiluje odkloniť od Ruska.

Berlín/Kišiňov 5. apríla (TASR) - Moldavsko potrebuje veľkú medzinárodnú podporu pri zvládnutí prílevu utečencov zo susednej Ukrajiny, uviedla v utorok premiérka tejto chudobnej východoeurópskej krajiny Natalia Gavrilitová. Informovala o tom agentúra AP.

Gavrilitová na darcovskej konferencii v nemeckej metropole Berlín povedala, že Moldavsko prijalo približne 100.000 utečencov z Ukrajiny, čo je zhruba štvrtina z tých, ktorí do krajiny vstúpili od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára.

Moldavsko s 2,5 milióna obyvateľmi sa podľa premiérky pokúša poskytnúť primerané podmienky vďaka "bezprecedentnej mobilizácii" tamojšej verejnosti a súkromného sektora. Ako však dodala, "zvládnutie tohto prílevu je jednou z najväčších výziev, akej kedy ktorákoľvek moldavská vláda za uplynulé tri desaťročia čelila".

V súvislosti s finančnou pomocou Gavrilitová uviedla, že Moldavsko potrebuje pomoc aj pri budovaní elektrických prepojení do Rumunska. Moldavská premiérka požiadala Európsku úniu (EÚ), aby otvorila svoj trh pre poľnohospodársky dovoz z jej krajiny, ktorá sa usiluje odkloniť od Ruska, píše AP.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz na darcovskej konferencii v Berlíne oznámil, že Nemecko poskytne Moldavsku pôžičku vo výške 50 miliónov eur navyše k podpornému balíku v hodnote 40 miliónov eur na pomoc pri zvládnutí ukrajinskej utečeneckej krízy, píše agentúra DPA.