Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rezort školstva zatiaľ neeviduje návrh na zmenu mena ZŠ A. Karpova

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na Stromovej ulici v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh mestskej časti je reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine.

Bratislava 16. marca (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR zatiaľ neeviduje žiadosť bratislavskej mestskej časti Petržalka o zmenu mena Základnej školy (ZŠ) Anatolija Karpova na Černyševského ulici. Ak mu bude takáto návrh doručený, postupovať bude v súlade so smernicou, ktorá upravuje postup pri udeľovaní a odnímaní čestných názvov škôl a školských zariadení. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

"Podľa tejto smernice sa návrh predloží komisii pre udeľovanie a odnímanie čestných názvov školám a školským zariadeniam. Komisia vyzve príslušnú školu na písomné vyjadrenie k podnetu do desiatich pracovných dní odo dňa doručenia výzvy," priblížilo ministerstvo. Následne bude v krátkom čase zvolaná komisia, ktorá je poradným orgánom ministerstva pre posudzovanie a hodnotenie návrhov na udeľovanie a podnetov na odnímanie čestných názvov školám. Ministerstvo zároveň neeviduje žiadny obdobný návrh.

Návrh mestskej časti je reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine. Ruský šachista a poslanec ruskej Štátnej dumy, ktorého meno škola nesie, je na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s vojenským útokom Ruskej federácie na Ukrajinu. Karpov ako poslanec Štátnej dumy Ruskej federácie zahlasoval za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine, čím legitimizoval vojnu v susednom štáte.

K premenovaniu školy došlo v roku 2018 na 30. výročie školy, na ktorej existuje dlhoročná tradícia šachových krúžkov a už niekoľko rokov poskytuje svoje priestory aj pre Šachový klub Slovan Bratislava. Školu v súčasnosti navštevuje najviac ukrajinských detí, a to vrátane tých, ktoré na Slovensko utiekli pred vojnou v uplynulých dňoch.