Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Nad Kyjevom sa okolo polnoci rozozvučali sirény, mestu hrozil útok

Ľudia ležia na matracoch v podzemnom parkovisku hotela, ktoré sa zmenilo na bombový kryt počas poplachu v Kyjeve na Ukrajine v nedeľu 27. februára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Klyčka nepriateľ do mesta neprenikol. Upozornil však, že v Kyjeve operujú sabotážne skupiny. Rusko okrem toho ostreľuje civilistami obývané oblasti mesta.

Kyjev 27. februára (TASR) - Nad ukrajinskou metropolou Kyjev sa okolo polnoci miestneho času rozozvučali sirény varujúce pred raketovými útokmi a náletmi, informovala britská spravodajská stanica BBC.

V meste platí do pondelka 08.00 h miestneho času prísny zákaz vychádzania.

Primátor Kyjeva Vitalij Klyčko v súvislosti s tým obyvateľov mesta dôrazne varoval, že každého, koho hliadky uvidia v čase zákazu vychádzania v uliciach, bude považovaný za ruského "sabotéra". Výnimku majú ľudia, ktorí sa presúvajú do krytov.

Podľa Klyčka nepriateľ do mesta neprenikol. Upozornil však, že v Kyjeve operujú sabotážne skupiny. Rusko okrem toho ostreľuje civilistami obývané oblasti mesta.

Správy z Moskvy v posledných hodinách hovorili o vydaní rozkazu postupovať na Kyjev "zo všetkých smerov".

BBC informuje, že z Kyjeva v posledných dňoch a hodinách sa z Kyjeva pokúšali uniknúť tisíce ľudí.

Niektorí sa snažia odcestovať vlakmi. Iní, ktorí chcú využiť autá, majú problém, pretože takmer všetky čerpacie stanice v meste a regióne sú zatvorené, vysvetlila BBC.

Ukrajinský vojak prechádza troskami po ruskom nálete v Kyjeve na Ukrajine v sobotu 26. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Keďže metro a autobusy nejazdia, veľa ľudí ide na železničnú stanicu pešo – niektorí aj mnoho kilometrov – a cestou, keď sa spustili sirény, bežia k budovám so suterénom alebo protileteckým krytom.

Ukrajinské železnice zorganizovali a vypravili evakuačné vlaky, aby prepravili ľudí na západ krajiny. Vždy, keď niektorý z vlakov zastavil, zhromaždil sa pri ňom dav ľudí snažiacich sa do nich nastúpiť.

Tí, ktorí sa nestihli dostať vlak pred začiatkom zákazu vychádzania - o 17.00 h miestneho času -, musia stráviť noc na stanici, a to vzhľadom na očakávaný ruský útok na Kyjev.