Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

NATO: Na Ukrajine zahynulo už 7000 až 15.000 ruských vojakov

Na archívnej snímke z 22. februára 2022 vlajky členských štátov NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Peskov sa takisto snažil tvrdiť, že Rusko útočí len na vojenské ciele - aj napriek početným správam o ruských útokoch voči civilným cieľom.

Kyjev 23. marca (TASR) - Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruskej invázie odhadom 7000 až 15.000 ruských vojakov, uviedol pre agentúru AP vysokopostavený vojenský predstaviteľ NATO.

Tento predstaviteľ pod podmienkou anonymity spresnil, že uvedený odhad je založený na informáciách od ukrajinských činiteľov, na oficiálnych údajoch z Ruska aj na iných zdrojoch.

Keď ruské vojská 24. februára zaútočili na Ukrajinu, zdalo sa pravdepodobné, že dokážu rýchlo zvrhnúť vládu v Kyjeve, pripomína AP. Ruské sily však ani po štyroch týždňoch nedobyli hlavné mesto Kyjev a ich postup spomaľujú útoky ukrajinskej armády vyzbrojenej zbraňami, ktoré jej poskytli západné krajiny.

Kremeľ sa v reakcii na tvrdý odpor Ukrajincov uchýlil k ostreľovaniu z diaľky, komentuje AP s tým, že túto taktiku použili ruské jednotky v Čečensku či Sýrii, čím viaceré tamojšie mestá úplne zrovnali so zemou.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok tvrdil, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov. Peskov sa takisto snažil tvrdiť, že Rusko útočí len na vojenské ciele - aj napriek početným správam o ruských útokoch voči civilným cieľom.