Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

NBS: Hrivny si môžu za eurá Ukrajinci vymeniť už v šiestich pobočkách

Muž prepočítava ukrajinskú menu pred zmenárňou v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Národná banka Slovenska tiež odovzdala Národnej banke Ukrajiny na hraničnom priechode Vyšné Nemecké dve pancierované vozidlá na prevoz peňazí.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Počet miest, kde si odídenci z Ukrajiny môžu vymeniť svoje hrivny za eurá, sa postupne rozširuje. V súčasnosti tieto transakcie ponúka Tatrabanka na šiestich obchodných miestach. Po Bratislave, Michalovciach a Humennom bola výmena spustená v Košiciach, Prešove a Žiline. Po veľkonočných sviatkoch Tatrabanka pripravuje výmenu aj na pobočkách v Trnave, Nitre a Banskej Bystrici, čím by boli pokryté všetky krajské mestá. V stredu o tom informovala Národná banka Slovenska (NBS).

NBS skúmala možnosti, ako zabezpečiť výmenu ukrajinskej hrivny za domácu menu pre ukrajinských občanov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy a prišli na územie Slovenska. "Po viacerých konzultáciách s Európskou centrálnou bankou, Európskou komisiou a Národnou bankou Ukrajiny sa ukázal ako najvhodnejší spôsob realizovať výmenu prostredníctvom komerčného sektora," uviedla NBS.

Národná banka Slovenska tiež odovzdala Národnej banke Ukrajiny na hraničnom priechode Vyšné Nemecké dve pancierované vozidlá na prevoz peňazí. Tie by ale v súčasnosti mali slúžiť na mimoriadnu evakuáciu ľudí z oblastí zasiahnutých ruskými agresormi na Ukrajine, prípadne na iné účely.