Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Nemecko označilo vyhostenie svojich diplomatov za neoprávnený krok

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že vyhlásilo za nežiadúce osoby 40 nemeckých diplomatov.

Berlín 25. apríla (TASR) - Nemecko reagovalo v pondelok s nesúhlasom na rozhodnutie ruského ministerstva zahraničných vecí vyhostiť z Ruska 40 nemeckých diplomatov v reakcii na obdobný krok Berlína. Ten začiatkom apríla pristúpil k vyhosteniu ruských diplomatov pre vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Očakávali sme dnešný krok, ten však nie je v žiadnom prípade oprávnený," uviedla vo vyhlásení nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Zároveň dodala, že 40 ruských diplomatických zamestnancov vyhostených z Nemecka "neslúžilo diplomacii ani jeden deň", zatiaľ čo nemeckí diplomati vyhostení Ruskom sa podľa nej "nedopostili ničoho zlého".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že vyhlásilo za nežiadúce osoby 40 nemeckých diplomatov. Podľa rezortu je to reakcia na "nepriateľské kroky" Berlína, ktorý začiatkom apríla vyhostil z Nemecka obdobný počet ruských diplomatov pre vojnu na Ukrajine.

Toto rozhodnutie Berlína bolo podľa ruského rezortu diplomacie založené na "absolútne nepravdivých tvrdeniach" o tom, že práca ruských diplomatov v Nemecku bola zameraná na "podkopanie slobody Nemecka a jednoty nemeckej spoločnosti", ako i na "výmysloch o tom, čo sa deje na Ukrajine".