Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Newyorská Met zorganizuje v lete turné Ukrainian Freedom Orchestra

Metropolitná opera v Lincolnovom centre v New Yorku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Súbor povedie kanadská dirigentka Keri-Lynn Wilsonová a v programe budú diela súčasného ukrajinského skladateľa Valentyna Sylvestrova, Fryderyka Chopina, Johannesa Brahmsa a Antonína Dvořáka.

New York 26. apríla (TASR) - Na znak solidarity s obeťami ruskej invázie na Ukrajine organizuje Metropolitná opera v New Yorku v spolupráci s poľskou Národnou operou sériu koncertov, na ktorých sa predstavia špičkoví ukrajinskí hudobníci.

Ako v utorok informovala agentúra DPA, orchester Ukrainian Freedom Orchestra vytvoria ukrajinskí členovia európskych orchestrov a hudobníci z Kyjeva, Ľvova, Charkova, Odesy a ďalších miest Ukrajiny, ktorým ukrajinské ministerstvo kultúry udelilo výnimky z brannej povinnosti, čo im umožňuje opustiť krajinu.

Súbor absolvuje svoje európske a americké turné od 28. júla do 20. augusta. Vystúpi v Británii, Francúzsku, Nemecku a Holandsku. V Spojených štátoch sa orchester predstaví v New Yorku a Washingtone.

So skúškami orchester začne 18. júla a otváracie predstavenie sa uskutoční vo Veľkom divadle–Národnej opere vo Varšave.

Súbor povedie kanadská dirigentka Keri-Lynn Wilsonová a v programe budú diela súčasného ukrajinského skladateľa Valentyna Sylvestrova, Fryderyka Chopina, Johannesa Brahmsa a Antonína Dvořáka. V rámci koncertov sa áriou z opery Fidelio od nemeckého skladateľa Ludwiga van Beethovena predstaví ukrajinská sopranistka Ľudmyla Monastyrská a vystúpi aj ukrajinská klaviristka Anna Fedorovová.

Wilsonová v oficiálnej tlačovej správe uviedla: "Toto turné je vyjadrením lásky k ich vlasti a na počesť tých, ktorí zomreli a tak veľmi trpia".

Peniaze vyzbierané v rámci turné budú použité na podporu ukrajinských umelcov.