Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Nórsky štátny fond zaznamenal za 1. kvartál stratu vyše 68 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fond, ktorý vznikol v roku 1996, investuje príjmy z nórskeho ropného a plynárenského sektora s cieľom zabezpečiť financie aj pre ďalšie generácie.

Oslo 21. apríla (TASR) - Nórsky štátny investičný fond zaznamenal za 1. kvartál stratu viac než 68 miliárd eur. Dôvodom boli výkyvy na akciových a dlhopisových trhoch, pod ktoré sa v nemalej miere podpísala vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nórsky fond vo štvrtok zverejnil svoje kvartálne výsledky, podľa ktorých za prvé tri mesiace tohto roka vykázal stratu 653 miliárd nórskych korún (68,42 miliardy eur). Ako uviedol, výsledky ovplyvnilo viacero udalostí, ktoré zasiahli do vývoja akcií a dlhopisov, do ktorých fond investuje.

"Prvý kvartál charakterizovali geopolitické turbulencie, ktoré ovplyvnili aj trhy," povedal v súvislosti s výsledkami nórskeho fondu Trond Grande z oddelenia investičného manažmentu nórskej centrálnej banky, ktorá najbohatší investičný fond na svete spravuje. Jeho celková hodnota dosahuje približne 1,3 bilióna USD (1,20 bilióna eur).

Jedným z dôvodom je invázia Ruska na Ukrajinu, trhy však už predtým v nemalej miere ovplyvnilo opätovné zhoršenie pandemickej situácie v Číne, ktorá v dôsledku toho zaviedla v niektorých oblastiach lockdown. Ten sa dotkol najmä mesta Šanghaj, ktoré je finančným centrom krajiny. Okrem toho trhy, najmä trhy s vládnymi dlhopismi, ovplyvnilo prudké zrýchlenie inflácie.

Fond, ktorý vznikol v roku 1996, investuje príjmy z nórskeho ropného a plynárenského sektora s cieľom zabezpečiť financie aj pre ďalšie generácie. Podiely má približne v 9300 spoločnostiach po celom svete.

(1 EUR = 9,5443 NOK, 1 EUR = 1,0830 USD)