Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Nový Zéland umožní pobyt pre príbuzných Ukrajincov žijúcich v krajine

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 muž si kontroluje mobilný telefón na železničnej stanici v maďarskom Záhonyi. Foto: TASR/AP

Vláda tiež uviedla, že poskytne dodatočnú podporu pre ukrajinské komunity vo výške štyroch miliónov novozélandských dolárov (2,4 milióna eur).

Wellington 15. marca (TASR) - Vláda Nového Zélandu v utorok oznámila, že prijme novú politiku, ktorá umožní pobyt v krajine pre 4000 rodinných príslušníkov ukrajinských Novozélanďanov. Tí, ktorí budú prijatí, dostanú dvojročné pracovná víza a ich deti budú môcť navštevovať miestne školy. Vo vyhlásení to uviedol minister pre imigráciu Kris Faafoi, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters.

"Toto je najväčšia kategória špeciálnych víz, ktorú sme za posledné desaťročia zaviedli na podporu medzinárodného humanitárneho úsilia," povedal Faafoi.

Spresnil, že táto iniciatíva bude otvorená po dobu jedného roka. Úspešní žiadatelia dostanú víza s pracovným povolením na dva roky. Tento program podľa jeho slov umožní "odhadovaným 1600 občanom (Nového Zélandu) narodených na Ukrajine a obyvateľom Nového Zélandu sponzorovať svojich rodičov, starých rodičov a dospelých súrodencov či dospelé deti a ich najbližšiu rodinu bežne žijúcu na Ukrajine, aby tu našli bezpečné útočisko".

Vláda tiež uviedla, že poskytne dodatočnú podporu pre ukrajinské komunity vo výške štyroch miliónov novozélandských dolárov (2,4 milióna eur).

Nový Zéland minulý týždeň ohlásil, že predĺži platnosť víz pre Ukrajincov, ktorí v súčasnosti žijú v tejto krajine a takisto otvorí svoje hranice pre Ukrajincov s platnými vízami. Aktuálne boli totiž hranice uzavreté pre všetkých s výnimkou tamojších občanov alebo osôb žijúcich v krajine.

Na Novom Zélande tiež schválili zákon umožňujúci zmraziť majetky Rusov spojených s napadnutím Ukrajiny vrátane oligarchov a zabrániť superjachtám alebo lietadlám v príchode na územie tejto ostrovnej krajiny. Tento zákon má zabrániť tomu, aby sa Nový Zéland stal bezpečným útočiskom pre ruských oligarchov, ktorí si chcú niekam presunúť svoje investície či majetky a vyhnúť sa pritom sankciám. Zákaz vstupu na Nový Zéland dostalo 100 jednotlivcov.