Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Poslanci budú o balíku lex Ukrajina rokovať v zrýchlenom režime

Na snímke rokovacia sála Národnej rady. Foto: TASR - Pavol Zachar

Nová legislatíva má priniesť aj oslobodenie od úhrady mýta pre vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov, ako aj oslobodenie od úhrady diaľničnej známky pre vozidlá registrované na Ukrajine.

Bratislava 17. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o legislatívnom balíku reagujúcom na situáciu na Ukrajine - tzv. lex Ukrajina rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

Vládny návrh zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine upravuje okrem iného príspevok za ubytovanie odídencov. Ten má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec. Podľa návrhu by tiež žiadatelia o azyl, ktorí sú štátni príslušníci Ukrajiny a ich rodinní príslušníci, mohli prechodne vstupovať do pracovnoprávneho vzťahu ihneď po požiadaní o azyl. Navrhovanou úpravou zákona o pobyte cudzincov sa má predĺžiť platnosť udelených prechodných pobytov, trvalých pobytov a tolerovaných pobytov, ktorá by inak skončila počas mimoriadnej situácie. Odídenci by podľa návrhu nemali byť platiteľmi miestnych daní za ubytovanie, za psa a ani za komunálne odpady.



Nová legislatíva má priniesť aj oslobodenie od úhrady mýta pre vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov, ako aj oslobodenie od úhrady diaľničnej známky pre vozidlá registrované na Ukrajine. Takisto má priniesť aj možnosť vykonania opatrení hospodárskej mobilizácie na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo z dôvodu vojnového konfliktu na území iného štátu.

V balíku opatrení sa navrhuje tiež rozšíriť právny rámec upravujúci velenie určeným jednotkám ozbrojených síl SR príslušným veliteľom NATO na našom území. Z návrhu tiež vyplýva, že všetci utečenci z Ukrajiny by prvých 30 dní po vstupe na územie SR mali mať nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti.