Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

OBSE je 'mimoriadne znepokojená' zatknutím jej členov na Ukrajine

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prokuratúra doneckých separatistov potvrdila, že tvorila vyšetrovanie pre podozrenia zo špionáže proti niekoľkým zamestnancom OBSE.

Viedeň 24. apríla (TASR) - Mimoriadne znepokojenie vyjadrila v nedeľu Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) po informáciách, že v proruských separatistických oblastiach na východe Ukrajiny zatkli niekoľko ukrajinských členov jej misie. Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia evakuovala množstvo svojich členov z Ukrajiny po začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára. Veľa sa ich nachádzalo na východe, kde dohliadali na prímerie po ruskej anexii Krymského polostrova v roku 2014.

Niekoľko ukrajinských členov OBSE však zostalo a organizácia na sociálnej sieti Twitter uviedla, že "boli pozbavení slobody". Vyjadrenie je v súlade s ruskými mediálnymi informáciami, že boli zatknutí.

"OBSE je mimoriadne znepokojená, že istý počet členov národnej misie @OSCE_SMM bol pozbavený slobody v Donecku a Luhansku," uvádza sa v nedeľňajšom tvíte organizácie. OBSE zároveň dodala, že "využíva všetky dostupné kanály v záujme dopomôcť k ich prepusteniu".

Bezpečnostné služby luhanských separatistov tento mesiac uviedli, že zatkli dvoch členov misie OBSE, o čom informovala aj ruská tlačová agentúra TASS, píše AFP.

Podľa agentúry TASS sa jeden zo zadržaných "priznal" k poskytovaniu "citlivých vojenských informácií predstaviteľom zahraničných špeciálnych služieb" a začalo sa proti nemu vyšetrovanie v prípade velezrady.

Prokuratúra doneckých separatistov potvrdila, že tvorila vyšetrovanie pre podozrenia zo špionáže proti niekoľkým zamestnancom OBSE. Tí mali údajne zhromažďovať a odovzdávať ukrajinskej tajnej službe "informácie obsahujúce štátne tajomstvá".

Americký veľvyslanec pri OBSE Michael Carpenter v nedeľu vyzval na prepustenie všetkých zadržiavaných členov organizácie. "Lži Ruska, podľa ktorých ukrajinský personál @OSCE_SMM vykonával špionáž pre ukrajinskú vládu, sú hanebné," uviedol na Twitteri.

Medzinárodná pozorovateľská misia OBSE na Ukrajine nebola koncom marca obnovená, Moskva totiž návrh zablokovala. Medzinárodný personál OBSE musel krajinu opustiť do konca apríla, píše AFP.