Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Experti OBSE upozornili na porušovanie humanitárneho práva na Ukrajine

Ukrajinskí civilisti prečkávajú útok v podzemnom úkryte bez vody, jedla či elektriny. Irpin, 11. marca 2022. Foto: TASR/AP

Vo svojej 110-stranovej správe takisto poukázali na poškodené a zničené domy, nemocnice, školy, zariadenia na zásobovanie vodou a ďalšiu infraštruktúru.

Viedeň 13. apríla (TASR) - Experti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v stredu vo svojej predbežnej správe upozornili na porušovanie medzinárodného humanitárneho práva počas ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Ak by Rusko po invázii na Ukrajinu 24. februára dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky, "počet zabitých či zranených civilistov by zostal oveľa nižší", uviedli experti. Vo svojej 110-stranovej správe takisto poukázali na poškodené a zničené domy, nemocnice, školy, zariadenia na zásobovanie vodou a ďalšiu infraštruktúru.

Experti uviedli, že z dôvodu časového rozvrhu a rozsahu misie nebolo možné identifikovať vojnové zločiny. "Misia však aj tak našla jasné vzorce porušovania medzinárodného humanitárneho práva zo strany ruských síl pri vedení boja," uvádza sa v správe.

"Ako potvrdzuje táto správa, k porušeniam došlo na ukrajinskej i na ruskej strane. Porušenia, ktorých sa dopustila Ruská federácia, sú však oveľa väčšie, čo sa týka ich rozsahu i podstaty," uviedli predstavitelia OBSE.

Dôkazy podľa expertov takisto "poukazujú na závažný vojnový zločin a zločin proti ľudskosti spáchaný ruskými silami", ktorý si vyžaduje medzinárodné vyšetrovanie. Takisto je podľa OBSE "pravdepodobné", že na Ukrajine boli v predmetnom období spáchané ďalšie "násilné činy" ako cielené zabíjanie, vynútené zmiznutia či únosy civilistov, ktoré sa dajú označiť za zločiny proti ľudskosti.

Správa okrem toho upozorňuje na negatívne následky konfliktu, ktoré zasahujú ženy, deti, starších ľudí a osoby zo zdravotným postihnutím. OBSE zároveň vyjadrila znepokojenie nad zaobchádzaním s väzňami na Ukrajine.

Trojica expertov Moskovského mechanizmu OBSE v utorok Stálej rade tejto organizácie predložila výsledky svojich zistení o možnom porušovaní medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv, vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti spáchaných na Ukrajine od 24. februára, píše OBSE na svojej oficiálnej webovej stránke. Misia bola založená 3. marca na žiadosť Ukrajiny, dodáva AFP. Experti vo svojej správe použili informácie od mimovládnych organizácií pôsobiacich priamo na Ukrajine.