Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

OSN: Na Ukrajine zahynulo už vyše 900 civilistov

Na archívnej snímke mŕtve telo prikryté plachtou leží na ceste v Mariupole počas dvanásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v pondelok 7. marca 2022. Foto: TASR/AP

Väčšina z vyše 900 obetí, ktoré doposiaľ zdokumentovala OSN, zahynula v dôsledku nasadenia výbušných zbraní.

Ženeva/Kyjev 20. marca (TASR) - Od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine už najmenej 902 civilistov a ďalších 1459 utrpelo zranenia. Informoval o tom v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) s tým, že skutočný počet obetí je zrejme oveľa vyšší, uviedol denník The Guardian.

Nová bilancia zahŕňa obete, ktoré OSN zdokumentovala od 24. februára do sobotňajšej polnoci. OHCHR má na Ukrajine početný monitorovací tím, ale napriek tomu nedokáže overiť informácie o obetiach z viacerých miest, ktoré sú vystavené ruským útokom, napríklad z obliehaného Mariupola.

Podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov počas bojov v Mariupole zahynulo už vyše 2500 civilistov.

Väčšina z vyše 900 obetí, ktoré doposiaľ zdokumentovala OSN, zahynula v dôsledku nasadenia výbušných zbraní, predovšetkým pri ostreľovaní ťažkým delostrelectvom a raketami alebo pri leteckých útokoch.

Podľa ukrajinskej vlády je počet zabitých ukrajinských civilistov "oveľa vyšší" než počet padlých vojakov ukrajinskej armády, uvádza Sky News. Ukrajinská generálna prokuratúra zatiaľ eviduje 112 zabitých detí.