Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Petícia za vyslobodenie vojakov z Mariupola má milión signatárov

Na archívnej snímke z 8. mája 2022 ukrajinskí vojaci a príslušníci záchranných zložiek nesú telo ruského vojaka v dedine Malaja Rohan v Charkovskej oblasti počas 74. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ruská armáda sa snaží získať úplnú kontrolu nad Mariupolom, aby mohla otvoriť ďalší pozemný koridor s Krymským polostrovom.

Kyjev 11. mája (TASR) - On-line petíciu vyzývajúcu Organizáciu Spojených národov, aby z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom Mariupole vyslobodila všetkých zostávajúcich asi 1000 ukrajinských ozbrojencov podpísalo do utorka už viac ako 1,1 milióna ľudí. V stredu o tom informovala agentúra AFP.

Metalurgický kombinát Azovstaľ je poslednou baštou odporu ukrajinských ozbrojených síl v meste Mariupol, ktoré už týždne zažíva neúprosné ostreľovanie a bombardovanie jednotkami ruskej armády.

Ruská armáda sa snaží získať úplnú kontrolu nad Mariupolom, aby mohla otvoriť ďalší pozemný koridor s Krymským polostrovom, ktorý Rusko obsadilo a anektovalo v roku 2014.

Príbuzní, ukrajinskí blogeri a bojoví druhovia ozbrojencov z Azovstaľu z iných operácií už dlhší čas – prostredníctvom sociálnych sietí – vyzývajú, aby sa ukrajinské vedenie spoločne s niektorými krajinami zo Západu pokúsilo u Ruska presadiť scenár podobný Operácii Dynamo z čias druhej svetovej vojny.

Táto operácia spočívala v úspešnej evakuácii britského expedičného zboru (BEF) a časti spojencov z nemeckého obkľúčenia pri francúzskom prístavnom meste Dunkerque.

Táto evakuácia sa uskutočnila 27. mája až 4. júna 1940 a vďaka nej zachránili 338.200 britských a francúzskych vojakov.

Jej úspešnosť zásadným spôsobom ovplyvnil rozkaz nemeckého vodcu Adolfa Hitlera, ktorý nariadil, aby sa všetky nemecké jednotky postupujúce na Dunkerque zastavili. Príčiny, prečo sa Hitler takto rozhodol, historikom doteraz nie sú úplne jasné.