Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Pobaltské krajiny opustia elektrickú sieť kontrolovanú Moskvou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko sa v roku 2019 dohodli s Európskou komisiou na koordinácii pripojenia k energetickej sieti Európskej únie (EÚ) do konca roka 2025.

Riga 16. júla (TASR) - Prevádzkovatelia elektrických sietí v troch pobaltských krajinách v utorok oficiálne oznámili Rusku a Bielorusku, že odstúpia od dohody z roku 2001, ktorá udržiavala Estónsko, Lotyšsko a Litvu napojené na elektrickú prenosovú sústavu kontrolovanú Moskvou. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Pobaltské krajiny už prestali nakupovať elektrinu z Ruska. A v pláne, ktorý zverejnili minulý rok ako súčasť krokov na prerušenie vzťahov s Moskvou po jej invázii na Ukrajinu, oznámili, že vo februári budúceho roka presunú svoje sieťové pripojenia na hlavnú kontinentálnu európsku energetickú sieť v snahe ukončiť závislosť od Ruska.

Prevádzkovatelia elektrických rozvodných sietí Elering z Estónska, AST z Lotyšska a Litgrid z Litvy uviedli, že oznámenie o vystúpení z ruskej siete bolo podpísané v lotyšskom hlavnom meste Riga v utorok. Spoločná dohoda s Moskvou a Minskom sa končí 7. februára 2025. Pobaltské štáty svoje systémy odpoja od tejto siete nasledujúci deň a 9. februára plánujú synchronizáciu svojich systémov s kontinentálnym európskym systémom.

"Odpojíme sa a zlikvidujeme posledné fyzické spojenia s ruskými a bieloruskými rozvodnými sieťami," povedal generálny riaditeľ Litgridu Rokas Masiulis a označil tento krok za "ambiciózny projekt energetickej nezávislosti".

Pripojenie ku kontinentálnej Európe umožní nezávislé, stabilné a spoľahlivé riadenie elektrických sietí pobaltských štátov a zvýši energetickú bezpečnosť v regióne, skonštatoval estónsky prevádzkovateľ siete Elering.

Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko sa v roku 2019 dohodli s Európskou komisiou na koordinácii pripojenia k energetickej sieti Európskej únie (EÚ) do konca roka 2025. Vojna Ruska na Ukrajine však viedla k urýchleniu projektu.

Termín prechodu vo februári 2025 bol kompromisom. Litva chcela ukončiť pripojenie už tento rok pre nespoľahlivosť Moskvy a jej agresiu na Ukrajine. Estónsko sa bránilo rýchlejšiemu presunu pre obavy z výpadkov prúdu.

"Pobaltský trh s elektrickou energiou sa prispôsobil a funguje bez dovozu elektriny z Ruska," povedal Rolands Irklis, predseda predstavenstva lotyšského AST.

"Od ruskej invázie na Ukrajinu Lotyšsko úplne zastavilo dovoz a vývoz elektriny z Ruska a Bieloruska. Synchronizácia s kontinentálnou Európou je posledným krokom k dosiahnutiu nezávislosti od Moskvy v oblasti dodávok elektriny," dodal Irklis.