Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Podoľak: Ukrajinsko-ruské rokovania budú pokračovať v stredu

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (vľavo), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (druhý zľava), poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (tretí zľava), poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (štvrtý sprava), hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko sa vítajú pred začiatkom rusko-ukrajinských mierových rozhovorov v Národnom parku Belavežskaja Pušcha neďaleko poľsko-bieloruskej hranice, severne od bieloruského mesta Brest 3. marca 2022. Foto: TASR/AP

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Ihor Žovkva uviedol, že Rusko v rozhovoroch o možnom urovnaní konfliktu zmiernilo svoj postoj.

Kyjev 15. marca (TASR) - Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré sa uplynulé dva dni odohrávali virtuálne, budú pokračovať aj v stredu. Na sociálnej sieti to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že medzi oboma stranami jestvujú "zásadné rozpory". TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a AP.

"Zajtra (v stredu) budeme pokračovať. (Máme za sebou) veľmi náročný a pomalý proces vyjednávania. Existujú (medzi nami) zásadné rozpory. Ale určite existuje priestor na kompromisy. Počas prestávky (v rokovaniach) bude pokračovať práca v podskupinách," napísal Podoľak na Twitteri.

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Ihor Žovkva pre agentúru AP medzitým uviedol, že Rusko v rozhovoroch o možnom urovnaní konfliktu "zmiernilo svoj postoj". Rozhovory medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi boli podľa neho "konštruktívnejšie". Moskva údajne od Kyjeva prestala žiadať, aby sa Ukrajina vzdala.

Žovkva je podľa svojich vlastných slov po dvojdňovom virtuálnom rokovaní "mierne optimistický" a dodal, že väčší pokrok by zrejme prinieslo priame stretnutie medzi šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.