Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Pôrodnicu v Mariupole nútene evakuovali do Ruska, tvrdí mesto

Na archívnej snímke z 13. marca 2022 ľudia sa ukrývajú pred ostreľovaním vo vnútri obytnej budovy v prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny počas 18. dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Viac ako 20.000 obyvateľov tohto prístavného mesta na pobreží Azovského mora bolo podľa úradu primátora "proti svojej vôli" odvedených do Ruska, kde im zhabali osobné doklady.

Mariupol 30. marca (TASR) - Predstavitelia juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčené ruskými silami v stredu odsúdili nútenú evakuáciu zamestnancov a klientiek jednej z tamojších pôrodníc do Ruska. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Viac ako 70 ľudí - žien a zdravotnícky personál z pôrodnice č. 2 v štvrti Livoberežnyj - násilím odviedli okupanti," uviedol úrad primátora Mariupola na účte v aplikácii Telegram.

Viac ako 20.000 obyvateľov tohto prístavného mesta na pobreží Azovského mora bolo podľa úradu primátora "proti svojej vôli" odvedených do Ruska, kde im zhabali osobné doklady. Túto informáciu nebolo možné nezávisle overiť, keďže Mariupol čelí od konca februára intenzívnym útokom ruských síl.
Na snímke pohľad na zničené bytovky po ostreľovaní na okraji ukrajinského Mariupolu na území pod kontrolou separatistickej vlády Doneckej ľudovej republiky v utorok 29. marca 2022.
Foto: TASR/AP

V Mariupole došlo 9. marca k útoku na inú pôrodnicu, počas ktorého prišli o život najmenej traja ľudia vrátane jedného dieťaťa. AFP poznamenala, že ruskí predstavitelia tvrdili, že nemocnicu údajne využívali extrémistické ukrajinské sily. Lekári ani pacienti sa v tom čase podľa Moskvy v nemocnici nenachádzali.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v utorok obliehanie Mariupola za "zločin proti ľudskosti". Rusko doteraz odmietalo návrh Francúzska, Turecka a Grécka týkajúci dovezenia humanitárnej pomoci do Mariupola s tým, že ukrajinskí vojaci musia najskôr zložiť zbrane.

V Mariupole, kde boje a bombardovanie odrezali obyvateľov od dodávok elektriny, tepla aj vody, sa podľa odhadov stále nachádza okolo 160.000 civilistov. Od začiatku ruskej invázie tam zahynulo podľa odhadov okolo 5000 ľudí.