Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Pred ruským pavilónom na Benátskom bienále protestovali proti vojne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na medzinárodnej prehliadke súčasného výtvarného umenia v Benátkach je možné vidieť najmenej päť ukrajinských projektov.

Benátky 22. apríla (TASR) - Pred ruským pavilónom na Benátskom bienále, ktorého 59. ročník sa v sobotu otvorí pre verejnosť, sa už v piatok zišli umelci, majitelia galérií a kurátori protestujúci proti ruskej vojne na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

V rámci protestnej akcie sa konalo viacero krátkych intervencií, ako napríklad niekoľkominútová performancia ukrajinského herca Alexeja Judnikova, ktorého však následne odviedla polícia. O niekoľko minút sa však vrátil v tmavom kabáte s maskou pripomínajúcou ruského prezidenta Vladimira Putina. V stredu zase protestoval s plagátom odsudzujúcim vojnu na Ukrajine a "kultúrne väzby na ruskú vládu" ruský umelec Vadim Zacharov žijúci v Nemecku.

Ruský pavilón zostane tento rok zatvorený, keďže umelecký tím ho opustil v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu. Je však pod neustálym policajným dohľadom, aby sa minimalizovali príležitosti na usporiadanie demonštrácií.

Na medzinárodnej prehliadke súčasného výtvarného umenia v Benátkach je možné vidieť najmenej päť ukrajinských projektov. Jedným z nich je inštalácia s názvom "Piazza Ucraina" kyjevskej architektky Dany Kosminovej, ktorú tvorí veža z vriec naplnených pieskom obklopená dielami ukrajinských tvorcov, ktorí sa pre vojnu na bienále nemôžu zúčastniť.

Sochár Pavlo Makov vystavuje dielo s názvom Fontána vyčerpania. Ide o konštrukciu zloženú z lievikov v tvare pyramídy, ktorou preteká voda a vytvára nikdy nekončiaci pohyb. Samotný umelec svoje dielo považuje za "spojenie s demokratickými spoločnosťami v dnešnej dobe, pretože nie sú pripravené chrániť samé seba".

Agentúra APA píše, že v časti s názvom "Toto je Ukrajina: Bránime našu slobodu" sú predstavené diela ukrajinských i medzinárodne známych umelcov vrátane Mariny Abramovičovej, Damiena Hirsta či Takašiho Murakamiho.

Fotografka a literátka Jevhenija Bjelorusecová vystavuje okrem fotografií aj svoje vojnové denníky z Kyjeva. Nikita Kadan zhotovil portréty ukrajinských mužov, ktorí boli od 24. februára povolaní do armády, aby bránili svoju vlasť. Kadan okrem toho pripravil aj veľkú inštaláciu s objektmi zozbieranými vo vojne vrátane časti plechu, ktorú našiel po bombardovaní na ulici v Kyjeve neďaleko svojho bydliska.

Benátske bienále, ktoré potrvá do 27. novembra, sa koná s ročným oneskorením, ktoré zapríčinila pandémia koronavírusu. Na návštevníkov čaká 1500 diel od 213 umelcov z 58 krajín sveta, ako aj 80 národných pavilónov.